PrintversieStuur dit artikel doorTerug naar de vorige paginaOok UPC incasseert jarenlang te veel van burgers

Gebied: LANSINGERLAND
Ingezonden door: Stichting Advisering en Bewindvoering (Stichting Advisering en Bewindvoering)
Datum: 29 september 2008 12:39 uur
Rubriek: Laatste Nieuws

De gemeente Lansingerland verrijkt zich ten onrechte met het geld dat burgers jarenlang te veel aan UPC betaald hebben. Hierdoor incasseert de gemeente Lansingerland 1,85 miljoen euro. De Nationale ombudsman weigert een onderzoek in te stellen naar de handelwijze van de gemeente. Dat stelt de Stichting Advisering en Bewindvoering in een brief aan de Tweede Kamer. De Stichting vindt dat de Nationale Ombudsman een onderzoek had moeten instellen omdat de gemeente onfatsoenlijk tegenover de inwoners van een deel van die gemeente heeft gehandeld.

De gemeente Lansingerland is op 1 januari 2007 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. In 2xxx ontdekte de gemeente Berkel en Rodenrijs dat UPC teveel abonnementsgeld berekende aan de inwoners. Hierop eiste de gemeente
van UPC terugbetaling van de te hoge bedragen aan de inwoners. UPC verzette zich hiertegen. Vele gemeenten spanden daarop rechtszaken tegen UPC aan, die alle gewonnen werden. In die gemeenten betaalde UPC het te veel betaald abonnementsgeld terug aan de inwoners.

Na de fusie van de drie gemeenten zag de nieuw gevormde gemeente Lansingerland haar kans schoon en eiste van UPC de te veel betaalde abonnementsgelden voor de gemeentekas op in plaats van uitbetaling aan de inwoners van Berkel en Rodenrijs. Als argument noemde de gemeente Lansingerland dat het voor UPC niet mogelijk is om de toenmalige abonnees te vinden.

De Stichting Advisering en Bewindvoering diende hierop namens een groot aantal inwoners van Berkel en Rodenrijs een klacht in. Naar de mening van de Stichting behoort het nieuwe gemeentebestuur uitvoering te geven aan het destijds tussen de gemeente en UPC afgesloten contract. Hierin was een bepaling opgenomen die de inwoners moest beschermen tegen buitensporige prijsverhogingen. Door alsnog akkoord te gaan met niet geoorloofde prijsstijgingen en het incasseren van een afkoopsom van UPC handelt de gemeente onfatsoenlijk jegens de inwoners van Berkel en Rodenrijs, vindt de Stichting.

De gemeente Lansingerland stelde zich op het standpunt dat de Stichting naar de rechter moet stappen omdat het nieuwe contract met UPC rechtsgeldig tot stand is gekomen en alleen de rechter daarover kan oordelen. Hierop diende de Stichting een klacht in bij de Nationale Ombudsman. Deze constateerde dat de gemeenteraad met de handelwijze van het gemeentebestuur had ingestemd en dat er dus sprake is van algemeen beleid van de gemeente. Om die reden vindt hij dat hij geen  onderzoek mag verrichten.

De Stichting vraagt nu aan (de commissie BZK van) de Tweede Kamer of de Nationale Ombudsman terecht geweigerd heeft een onderzoek uit te voeren.

Overig nieuws:

Laatste nieuws RTV Lansingerland:

Laatste nieuws Heraut Online:

Laatste nieuws blog Politiek Actief:

Laatste nieuws Telstar Online2:

Oostland Evenementenkalender: