PrintversieStuur dit artikel doorTerug naar de vorige paginaTaal Centraal in 3B-Bibliotheek

Gebied: LANSINGERLAND
Ingezonden door: 3B-Bibliotheek (3B-Bibliotheek)
Datum: 28 november 2007 22:33 uur
Rubriek: Laatste Nieuws

Vrijdag 7 december 2007 vindt in 3B-Bibliotheek Bleiswijk om 13.00 uur de officiële opening plaats van de tentoonstelling Taal Centraal van de Stichting Lezen en Schrijven. Ook in de centrale hal van het gebouw De Snip, waarin de bibliotheek gevestigd is, en de ROC-cursusruimte (waar taalcursussen gegeven worden) hangen foto’s van de tentoonstelling.
Scholieren verrichten de opening. De opening bestaat uit een workshop ”rappen” die de rapper Tjerk Schoonheim geeft van 13.00 -14.00 uur aan LWOO- leerlingen van de school De Kring. Andere gemotiveerde leerlingen van de onderbouw van overige leerwegen van De Kring zijn hiervoor eveneens uitgenodigd.
Het doel van de workshop is om de aandacht van de jongeren te vestigen op de tentoonstelling die het probleem van het niet of onvoldoende kunnen schrijven en lezen verbeeld.De Stichting Lezen en Schrijven steunen het initiatief.

De tentoonstelling Taal Centraal bestaat uit foto’s door fotografe Chantal Spieard.
De foto’s laten mensen zien die op verschillende momenten van de dag aan het lezen zijn, ieder op haar gemak in zijn of haar eigen omgeving. De gefotografeerden genieten van het lezen.

Met deze tentoonstelling wil Stichting Lezen en Schrijven de aandacht vestigen op laaggeletterdheid bij een breed publiek. Zij wil hiermee het bewustzijn vergroten over de omvang van laaggeletterdheid in Nederland. Eén op de tien mensen heeft moeite met lezen en schrijven, dus ook bij u in de buurt, in uw kennissenkring of familie!

Met de tentoonstelling en de workshop geeft de 3B-Bibliotheek de aftrap voor een jaar waarin de Makkelijk Lezen Punten geopend worden en waarin zij actief aan de slag gaat met laaggeletterdheid.
Voor kinderen uit het primair onderwijs en hun ouders/opvoeders is in Bleiswijk staat een Makkelijk Lezen Punt ( MLP-J). In deze kast staan vele materialen frontaal geplaatst in tegenstelling tot de traditionele bibliotheekopstelling: alles naast elkaar op een plank. De boeken, dvd’s, luisterboek, computergames sluiten aan op de belevingswereld van deze doelgroep. De materialen kunnen door iedereen geleend worden maar zijn met name geschikt voor kinderen met dyslexie of met andere leesbeperkingen.
Veertien-plussers, met of zonder leesproblemen kunnen hun hart ophalen in een eigen 14 + kast. Leuke aantrekkelijke lees- en informatieboeken, luisterboeken, dvd’s, en andere materialen voor deze leeftijdsgroep, staan daarin opgesteld (MLP-14+).
Voor volwassenen die moeite met lezen hebben komen alle materialen eveneens bij elkaar in een kast. (MLP-V)

In de komende beleidsperiode van de bibliotheek zal de bibliotheek volop aandacht besteden aan het probleem laaggeletterdheid en moeilijk lezenden: jongeren en volwassenen, allochtoon en autochtoon
De bibliotheek ondersteunt (taal)achterstandenonderwijs met speciale programma’s die in overleg met onder andere scholen worden ontwikkeld. De 3B-Bibliotheek heeft samen met bibliotheek Westland en Probiblio subsidie gekregen van de Provincie om een aantal programma’s in de vorm van lesmodules voor het Primair Onderwijs verder te verdiepen.
Deze vijf lesmodules moeten voldoen aan een aantal kerndoelen binnen het Primair Onderwijs en bevatten de componenten cultuureducatie, media-educatie en leesbevordering.

“Mensen die laaggeletterd zijn, kunnen onvoldoende lezen en schrijven - en vaak ook onvoldoende rekenen - om volwaardig deel te kunnen nemen aan onze informatiemaatschappij. Ze hebben moeite om hun eigen doelen te realiseren en kunnen hun kennis- en vaardigheden niet zelfstandig verder ontwikkelen. Omdat laag- en ongeletterdheid nauwelijks publiekelijk wordt besproken, denken veel mensen dat zij de enigen zijn met het probleem. Dit werkt gevoelens van schaamte in de hand. Hierdoor verbergen velen deze achterstand. Het draagt bij aan de instandhouding van het probleem.” (Taal Centraal)

“Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Deze mensen kunnen worden aangeduid als laaggeletterd. Het gaat om ongeveer 13 procent van de volwassen bevolking. Laaggeletterdheid komt voor bij allochtonen en autochtonen, bij jonge en oude mensen, bij mannen en vrouwen en bij werkenden en niet-werkenden. Dit maakt het onmogelijk om een eenduidige profielschets van ´een laaggeletterde´ te geven.” (Taal centraal)

De tentoonstelling is een samenwerkingsverband van Stichting Lezen & Schrijven, PCM Uitgevers (eigenaar van de foto’s) de Vereniging Openbare Bibliotheken(VOB) en fotografe Chantal Spieard.

De tentoonstelling reisde in 2006 langs NS-stations door heel Nederland. In 2007 reist Taal Centraal langs de openbare bibliotheken.

Op Wereldalfabetiseringsdag, 8 september j.l., heeft directeur Van der Putten van de VOB de tentoonstelling overgedragen gekregen. Dit om bibliotheken meer te betrekken bij het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Na de overhandiging werd de tentoonstelling onthuld in de openbare bibliotheek van Hilversum. In Zuid-Holland is de tentoonstelling slechts te zien in 2 bibliotheken, Capelle a/dIJssel EN Bleiswijk. In Bleiswijk mede dankzij het feit dat in hetzelfde gebouw als de bibliotheek een R.O.C gevestigd is waar onder andere deze taallessen gegeven worden.

Overig nieuws:

Laatste nieuws RTV Lansingerland:

Laatste nieuws Heraut Online:

Laatste nieuws blog Politiek Actief:

Laatste nieuws Telstar Online2:

Oostland Evenementenkalender: