PrintversieStuur dit artikel doorTerug naar de vorige paginaWeigering rolstoelbekostiging WMO

Gebied: LANSINGERLAND
Ingezonden door: ChristenUnie Berkel en Rodenrijs (ChristenUnie Berkel en Rodenrijs)
Datum: 18 oktober 2006 19:40 uur
Rubriek: Laatste Nieuws

Berkel en Rodenrijs, 11 oktober 2006.

Schriftelijke vragen aan het college van Burgemeester en wethouders, welke wij, volgens de mogelijkheid van het reglement van orde, verzoeken schriftelijk te beantwoorden.

Het volgende is onze fractie bekend geworden bij de uitvoering door de gemeente van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning:

1. Niet in alle gevallen wordt aan bewoners van een zorginstelling, met een zorgindicatie, op aanvraag een rolstoel verstrekt. Genoemd worden de zorginstellingen Hergerborch en huize St. Petrus.
2. Een geïndiceerde bewoner van een zorginstelling krijgt pas dan een rolstoel wanneer er sprake is van “het gekluisterd zijn aan de rolstoel”. Op deze manier wordt het WMO-begrip “in hoofdzaak afhankelijk zijn van” in uitvoering gebracht.
3. Voor het sociaal- en maatschappelijk vervoer wordt dus geen rolstoel verstrekt.
4. Bij de afwijzing van de aanvraag wordt verwezen naar de beschikbare rolstoelen “van het huis”.
5. Deze rolstoelen van het huis zijn “krijgertjes”, waarvan het merendeel verouderd of versleten is.
6. De zorginstelling wil geen adequate rolstoelvoorziening bekostigen, en komt als rechtspersoon op basis van de WMO niet in aanmerking voor nieuwe rolstoelen.
7. Bij een persoonlijke aanvraag wordt ook een wachttijd van een half jaar in acht genomen, omdat er nog een verbetering van de situatie kan optreden.
8. Uit Bergschenhoek en Bleiswijk hebben wij vergelijkbare signalen nog niet opgevangen.

Wij vernemen van het college graag het volgende;

1. Is het college op de punten “hoofdzaak” en “wachttijd” bij de uitvoering van de WMO-regels voor rolstoelaanvragen op de hoogte?
2. Is het waar dat bij de uitvoering van de WMO op deze punten binnen de 3B-gemeenten verschillend wordt gehandeld, terwijl de 3B-raden bij de vaststelling van het beleid gezamenlijk zijn opgetrokken?
3. Is het college met ons van mening dat geïndiceerde bewoners van zorginstellingen geen rolstoel geweigerd kan worden? Zo ja: kan het college de uitvoering op dit punt aanpassen, of heeft zij een beleidswijziging van de gemeenteraad nodig?
4. Indien het college volhardt in deze uitvoering, is zij dan bereid om de zorginstellingen een adequate hoeveelheid rolstoelen te verstrekken?


De fractievoorzitter
ChristenUnie Berkel en Rodenrijs
Sybe Stavorinus.

Overig nieuws:

Laatste nieuws RTV Lansingerland:

Laatste nieuws Heraut Online:

Laatste nieuws blog Politiek Actief:

Laatste nieuws Telstar Online2:

Oostland Evenementenkalender: